Dit webinar wordt verzorgd door Merel van Linschoten, beleidsadviseur arbeidszaken en pensioenen bij VNG en coördinator/adviseur pensioenen bij het ZPW, en Cyril Savelkoul, sectormanager bij ABP. Zij zullen het hoofdlijnenresultaat toelichten en ons meenemen in het proces.
Download de presentatie van Cyril Savelkoul en Merel van Linschoten (pdf, inloggen verplicht)
Op 30 mei 2023 nam de Eerste Kamer de 'Wet toekomst pensioenen' aan. De nieuwe regels gingen in per 1 juli 2023, maar de pensioenfondsen krijgen een paar jaar de tijd om volgens deze regels te gaan werken.
Er is een hoofdlijnenresultaat bereikt over een nieuwe ABP-pensioenregeling 2027, dat wordt voorgelegd aan de sociale partners in de overheids- en onderwijssectoren. Wanneer deze definitief besloten hebben hoe de ABP-pensioenregeling eruit komt te zien, dan implementeert ABP deze pensioenregeling. Per 2027 valt ABP volledig onder de (nieuwe) Wet toekomst pensioenen.
Toekomstbestendiger
Het nieuwe pensioenstelsel is een goede manier om de knelpunten van het huidige stelsel weg te nemen en het pensioenstelsel toekomstbestendiger te maken. Pensioen is een belangrijke arbeidsvoorwaarde. De wijzigingen moeten ervoor zorgen dat deze belangrijke arbeidsvoorwaarde meer wordt gewaardeerd, beter past bij de veranderde arbeidsmarkt en loopbanen, en op langere termijn betaalbaar blijft.
Het proces
In de komende periode worden de afspraken uitgewerkt en toegelicht in een wettelijk voorgeschreven transitieplan. Het concept van dat transitieplan is naar verwachting eind februari 2024 gereed. Verenigingen van gepensioneerden en voormalige deelnemers worden eind maart over het concept-transitieplan gehoord. Sociale partners streven ernaar om voor de zomer van 2024 een definitieve afspraak te hebben over de nieuwe pensioenregeling. ABP kan daarna aan de slag met de implementatie van de nieuwe pensioenregeling.